Nationale dodenherdenking

Op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden op allerlei plaatsen in de Nederlandse gemeenten. Om 20.00 uur zijn de alle mensen in Nederland tegelijk 2 minuten stil, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de 2e Wereld Oorlog. 

Heel veel mensen bezoeken deze monumenten en leggen er bloemen neer. De ‘Nationale Herdenking’ op tv vindt dit aar door corona zonder publiek plaats in Amsterdam. Wel zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima net als normaal een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam.

Veel mensen die een vlag in huis hebben zorgen er voor dat ze op 4 mei de vlag half stok ophangen. Als je de vlag dus niet helemaal in top ophangt betekent het dus dat je rouwt. 

Wat betekent vrijheid voor jou? Laat het ons weten in de enquete aan de rechterkant van deze pagina! >>

Morgen op 5 mei, dat noemen we bevrijdingsdag, hangen de vlaggen juist allemaal wel in top.

Tip: Vanavond is er een speciale aflevering van het Jeugdjournaal over de oorlog

Vanavond is er een speciaal Jeugdjournaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Er was in 1945 nog geen Jeugdjournaal, maar hoe zou het eruitzien als het Jeugdjournaal er toen wel was? Je ziet het om 19:20 uur, meteen na het gewone Jeugdjournaal.

Bekijk hier alvast de website

Tip: Kaj leest het boek ‘Toen het oorlog was’

Bron: Facebook Kinderboekenweek

Wil je net als Kaj meer weten over de Tweede Wereldoorlog? Dit boek is speciaal voor jou. Alle vragen die je hebt over deze periode worden op
overzichtelijke wijze beantwoord. En je ontdekt telkens weer veel nieuwe weetjes. Een boek om iets in op te zoeken over een periode die we nooit mogen vergeten.

‘Toen het oorlog was’ is een informatief boek voor kinderen vanaf 10 jaar die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor Nederland. Het informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties.

Tip: Wat als Anne, in plaats van een dagboek, een camera had?

Met die gedachte maakte de Anne Frank Stichting de YouTube-serie het Anne Frank Videodagboek. Daarin schrijft Anne niet in haar dagboek, maar vlogt ze over de periode in het Achterhuis. Bekijk hieronder de eerste aflevering. De rest van de afleveringen kun je op YouTube volgen.

YouTube serie Anne Frank video dagboek

Word jij ook een Kids CoronaKrant reporter? Deel jouw verhaal hier en kom in onze krant!

Deel dit bericht op: